Voor veel mensen is Spanje de bestemming van hun dromen: het is niet al te ver van Nederland vandaan, het klimaat is er fantastisch, in elke stad zijn er talloze bezienswaardigheden en het Spaanse leven zelf draait om genieten van wat de dag brengt. Heerlijk dus om eens per jaar af te reizen naar de favoriete Spaanse stad om daar een paar weken tot rust te komen. Maar denk eens een stapje groter en overweeg eens om een huis te kopen in dit mooie land. Zo hoef jij niet meer op zoek naar een accommodatie en kan jij niet alleen afreizen naar je tweede huis tijdens de zomer, maar bijvoorbeeld ook om te overwinteren. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je een woning in Spanje wil gaan kopen.

Huur een makelaar in

Je Spaanse droomhuis vind je niet zomaar in een dag. Houd er dus rekening mee dat dit een aantal maanden kan gaan duren. Schakel daarom ook zeker de hulp in van een makelaar, deze specialist is namelijk goed op de hoogte van het aanbod op de huizenmarkt en kan gericht op zoek naar een woning aan de hand van jouw wensen en eisen. Daarnaast zijn er ook Spaanse steden die net iets meer in trek zijn, zoals Valencia. Dan is het zaak om snel te handelen voordat jouw woning weer van de markt verdwenen is. In dit geval is een lokale makelaar inhuren in Valencia de beste optie.

Barcelona gevel

Regel het papierwerk op tijd

Bij de aankoop van een huis komt altijd veel papierwerk kijken. Begin dus op tijd met het verzamelen van alle benodigde documenten. De makelaar zal je aan het begin van de zoektocht naar een woning ook informeren. Een van de dingen die je bijvoorbeeld op tijd moet regelen is een NIE-nummer aanvragen. Dit is het Spaanse fiscale nummer. Deze heb je al nodig bij het ondertekenen van het voorlopige koopcontract.

Port Saplaya

Laat alles nakijken door een advocaat

Als je eenmaal het Spaanse huis van je dromen hebt gevonden, is het tijd om een aantal zaken af te handelen. In dit geval is het ook verstandig om een advocaat in te huren, die alle voor je nakijkt op juridisch gebied. Bijvoorbeeld of het betreffende huis echt van de eigenaar is, of er geen lasten of schulden aanwezig zijn en of het koopcontract helemaal klopt. Daarnaast helpt deze specialist je ook als je een bouwvergunning wilt aanvragen. Het is geen probleem als je de Spaanse taal nog niet volledig onder de knie hebt, in Spanje zijn er ook advocaten beschikbaar die Nederlands of Engels spreken.